Sinds december 2016 zijn er op 5 locaties in Coronie recycle bakken geplaatst. In deze bakken kunnen de bewoners van dit district hun plastic flessen, plastic zakken en aluminium drankblikken in kwijt. Jammer genoeg hebben we over de afgelopen 6 maanden nog niet de gewenste inzet gehad van de bewoners om daadwerkelijk de flessen en blikken in de recycle bakken te doen. Om ervoor te zorgen dat de Stichting SuReSur toch zo effectief mogelijk de bewoners van Coronie milieubewust helpt maken is er in de maand juli 2017 een onderzoek gedaan in dit district.

Het doel van dit onderzoek was om te weten te komen waarom het gebruik van de recycle bakken minder was dan we hadden gehoopt en om te kijken of de bewoners van Coronie bereid waren mee te doen aan een pilot “gescheiden vuilophaal”. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de bewoners nog niet voldoende gemotiveerd zijn om de recycle bakken volop te gebruiken, maar wel mee wilden doen met de pilot.

Als resultaat van het onderzoek heeft de Stichting Support Recycling Suriname een startgroep van 60 huishoudens samengesteld waar de komende 3 maanden de pilot mee wordt gedraaid. Met de start van de pilot vandaag is het de bedoeling dat bij deze huishoudens eenmaal per twee weken hun recyclebaar afval apart wordt opgehaald. De huishoudens zullen actief hun afval gaan scheiden. De recyclebare spullen plaatst men op een speciale dag voor de ophaal aan de straat. Dan wordt het netjes opgehaald en verzameld in het depot van SuReSur in Coronie. Elk deelnemend huishouden heeft een handige kalender ontvangen waarop alle ophaaldagen duidelijk zijn aangegeven.
Eind oktober vindt een evaluatie plaats van de pilot en wordt gekeken of het project in deze vorm door moet gaan en of dit model eventueel ook in andere districten toegepast kan worden. De verwachting is dat dit proefproject een succes gaat worden.