Jaarlijkse archieven: 2017

Afgelopen zaterdag stak DC Wedprekash Joeloemsingh van Nickerie de handen uit de mouwen om, met handschoenen aan en gestoken in een groen Clean Up Suriname t-shirt, samen met 16 andere vrijwilligers de Zeedijk in Nickerie schoon te maken. Een gedeelte van ongeveer 250 meter werd ontdaan van allerlei rommel zoals plastic flessen, zakken, blikjes en vele andere zaken als matrassen, autobanden en verfblikken die stuk voor stuk zeker niet in het milieu thuishoren.
Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) heeft in samenwerking met Jeugd vertegnwoordiger Shiwani Chatta, Professional Touch Marketing & Onderzoek Bureau, Stichting Sari en Stichting Moederhart deze Clean Up opgezet. Daarbij is nadrukkelijk ook de samenwerking met het Districts-Commissariaat in de persoon van Adjunct Districts Secretaris mevrouw Joyce Toelsie gezocht voor onder andere het afvoeren van het materiaal dat verzameld zou worden en om ruchtbaarheid te geven aan de actie.

De opkomst bij de eerste Clean Up in Nickerie is wat bescheiden maar er wordt veel werk verzet door de aanwezigen. Ook de DC laat zich van zijn beste en milieubewuste kant laten zien en werkt volop mee in de felle zon. “ Waarom is het nodig dat we vuil links en rechts dumpen?”, zegt de burgervader, “Vuil wordt twee keren per week opgehaald…” Hij vervolgt: “ De boodschap die ik eenieder wil meegeven is, de manier hoe elk individu omgaat met Moeder Natuur is precies de zelfde wijze waarop Moeder Natuur met u omgaat en daar zult u zelf de consequenties van ondervinden!”

In een uur of twee tijd is het gedeelte van 250 meter tussen de tempel en de steiger bij backtrack afgezocht door alle vrijwilligers en is de meeste vervuiling in zakken verdwenen die in de vrachtwagen gegooid worden. Een indrukwekkende stapel zaken die absoluut niet thuis hoorden waar ze gevonden zijn: tussen de basaltblokken en in het gras.
Mevrouw Toelsie geeft aan: “Elke fles die in het milieu terechtkomt is een bedreiging voor het aquatisch leven, dieren zien plastic voor eten aan met alle gevolgen van dien… We besmetten het milieu! En we moeten beseffen dat wij zelf bepalen of we in een smerig milieu gaan leven of niet. Hou je afval bij je en gooi het niet in de natuur weg maar in de afval ton en de recycle bak.” Tot slot roept zij eenieder op die er vandaag niet bij is om een volgende keer (en die komt er zeker) mee te komen helpen. “Dan kunnen we de hele dijk schoonmaken!”

Langzaam draait de vrachtwagen vol met afval van het terrein de weg op en is de eerste Clean Up van Nickerie afgerond. De organisatie is toch tevreden ondanks de opkomst. “We zullen samen Suriname en Nickerie moeten schoonmaken”, zegt Jeroen Cornelisse, voorzitter van SuReSur, “en we zijn ervan overtuigd dat na deze eerste keer er de volgende keer meer hulp komt, dat zagen we ook al in Paramaribo waar de tweede Clean Up vijf keer meer deelnemers had dan de eerste…”
Stichting Support Recycling Suriname

Komende zaterdag 18 November is het team van Support Recycling Suriname (SuReSur) in Nickerie. De vorige maand heeft dit team in samenwerking met enkele partners voor de tweede keer een schoonmaak actie gehouden aan de Waterkant in Paramaribo. Deze keer is het de beurt aan de Zeedijk in Nickerie. Van 08.00 tot 12.00 uur zijn zullen vrijwilligers uit Paramaribo en Nickerie bezig zijn om al het afval dat er op de Zeedijk is te verwijderen. De plastic flessen, plastic zakken en aluminium drankblikjes die worden verzameld zullen naar Paramaribo vervoerd worden waar ze zullen worden gerecycled. Volgens de heer Glenn Ramdjan, project Coördinator van SuReSur is het de bedoeling om de Nickeriaanse bewoners te laten zien hoe mooi hun omgeving kan zijn als het schoon is er als er gerecycled wordt. Hiermee hoopt de stichting en alle partners dat de bewoners geprikkeld worden om zelf veel meer en veel bewuster hun omgeving schoon te houden en te recyclen. De stichting heeft al vanaf december 2016 meer dan 18 recycle bakken op verschillende locaties in Nickerie. Maandelijks halen ze met deze 18 bakken gemiddeld 1000 kg aan plastic flessen, zakken of aluminium drankblikken op om te recyclen. De actie van het komen weekend is in samenwerking met het commissariaat van Nickerie, het directoraat Openbaar groen en diverse sociale organisaties uit Nickerie zoals Stg. SARI en Moederhart. Natuurlijk mogen de bewoners van Nickerie de actie ook komen ondersteunen en meehelpen. Gevraagd wordt dat alle vrijwilligers met hun eigen handschoenen komen en een thermoskan voor drank.
Behalve deze schoonmaak actie heeft de SuReSur ook een scholen competitie lopen in Coronie en Nickerie onder de lagere scholen en een video contest speciaal voor de jeugd tussen 12 en 25 jaar. Bij de videocontest kunnen jeugdigen kans maken de hoofdprijs van SRD1000,- te winnen.
Als u hart heeft voor ons milieu en wilt ondersteunen hoopt SuResur u te zien komende zaterdag. De start is om 08.00 bij de backtrack.

Schoonmaak Waterkant: zichtbaar schoner!

Afgelopen zaterdag 28 oktober waren voor de tweede keer Green Heritage Fund, WWF Guianas en Support Recycling Suriname met hun vele vrijwilligers actief om de Waterkant van plastic flessen en andere rommel te ontdoen. Tijdens de grote schoonmaakactie Clean Up Waterkant hebben ongeveer vijftig mensen zich ingezet om het stuk nabij de oude veersteiger op te ruimen. En met zichtbaar resultaat: één grote en twee kleinere vrachtwagens vol troep werden afgevoerd.
De eerste Clean Up was op 16 september tijdens de wereldwijde Ocean Clean Up Day. Toen trok een klein ploegje van dezelfde organisaties flink de aandacht met hun inspanningen. De discussies op social media laaiden op en de verontwaardiging over de vervuiling in ons land liep bij velen hoog op. Daarop besloot de organisatie een nieuwe Clean Up te plannen waaraan voorafgaand veel ruchtbaarheid is gegeven.
Zaterdagmiddag verzamelden de organisatie en de vrijwilligers zich aan de oever van de Surinamerivier, precies waar het stuk grasland zich bevindt naast het goudkantoor van Cactus NV. Daar verzamelt zich verschrikkelijk veel troep die aanspoelt maar het blijkt ook dat vele mensen dit stuk als een grote vuilnisbak gebruiken en hun portiebakjes, blikjes en plastic flesjes gewoon weggooien. Bij hoog water spoelt alles richting de oceaan waar het voor de komende tientallen jaren blijft rondzwerven en het milieu en de zeedieren bedreigt.
Monique Pool van Green Heritage Fund zegt: “Het lijkt deze keer nog viezer dan de vorige keer. Gelukkig hebben we nu veel handen extra waardoor het sneller gaat. We houden de oceaan zo schoon, dit is de belangrijkste manier om te voorkomen dat dit terecht komt in de oceaan…”
De scouts van de Pater Anton Donici Groep zijn aanwezig, ook de voorzitter van NJP, Kelvin Koniki, komt steun bieden. Een aantal bedrijven en organisaties hebben ook hun steun gegeven waardoor de dag een goed verloop kent. Ook Openbaar Groen draagt haar steentje bij door alle afval af te voeren dat door de vele mensen in zakken naar de kant wordt gebracht.
Jeroen Cornelisse, voorzitter van Support Recycling Suriname (SuReSur) geeft aan dat door de ernstige graad van vervuiling van onder andere de plastic flessen deze eigenlijk ongeschikt zijn voor recycling. “We gaan kijken wat we er nog mee aan kunnen maar dit ligt hier al zo lang dat het waarschijnlijk niet meer te redden valt”. Toch is hij niet somber gestemd daardoor. “Elke fles, elk blikje, alle piepschuim dat we hier nu oppakken en afvoeren verdwijnt in ieder geval uit het milieu en uit de natuur. Dat is stuk voor stuk een kleine overwinning!”
Hanneke van Lavieren van WWF Guianas is specialist op het gebied van het leven in de zee. Gekleed in een groen shirt waar op de rug staat te lezen “Clean Up Suriname” staat ze gebukt allerlei viezigheid op te pakken en in een plastic zak te doen. Het is zwaar maar toch is ze blij: “Je ziet het meter voor meter schoner worden. Het gaat wat dat betreft veel beter dan de vorige keer omdat er nu steeds meer mensen meehelpen!”
De meeste mensen die zich op hadden gegeven voor deze dag zijn Surinamers die zich druk maken over de gezondheid van ons land. “Dit kan echt niet”, zegt één van hen, “we maken er een bende van en nu is het genoeg geweest!”
Rond vijf uur is iedereen moegestreden en is het doel bereikt: het stuk gras is zo goed als schoon. Alleen het gedeelte bij de riooluitvoer is te drassig en riskant om te betreden. Kijk je onder de brug dan zit het daar nog helemaal vol met flessen en andere troep.
De organisatie gaat op korte termijn verder praten met DC Nerkust om te kijken naar een meer duurzame en structurele oplossing. “We zijn nu teveel bezig met symptoombestrijding, hoe goed bedoeld het ook is…”, zegt Cornelisse.
Binnenkort gaan dezelfde organisaties ook een grote Clean Up houden op Leonsberg bij de veersteiger daar. Een plaats waar we veel toeristen helaas laten zien hoe slecht het gesteld is met de “schoonheid” van Suriname. Iedereen die wil meehelpen wordt van harte uitgenodigd zich aan te melden zodra de datum bekend is.

PERSBERICHT

Samen Suriname schoonmaken
Op zaterdag 28 oktober wordt de tweede Clean Up aan de Waterkant georganiseerd door Green Heritage Fund Suriname, WWF Guianas en Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur). Na het succes van de eerste Clean Up op 16 september jongstleden hebben de organisaties besloten het nu groter aan te pakken.
Eén van de successen van de eerste editie was de brede discussie die met name op social media werd gevoerd. De actie maakte de tongen los en de verontwaardiging over de vervuiling van ons land was duidelijk voelbaar. Diverse mensen gaven zich spontaan op als vrijwilliger om mee te helpen als er weer een Clean Up georganiseerd zou gaan worden.
Het gebied waar de tweede Clean Up zich op focust is het grasstuk naast de oude veersteiger aan de Waterkant. Dit stuk landaanwas fungeert in feite als een natuurlijke ‘vang’ voor flessen en andere troep. De bedoeling is dit hele stuk schoon te maken en er daarna een net aan te brengen zodat toekomstige troep gemakkelijker bijeen geraapt kan worden.
“Dat is natuurlijk een tijdelijke maatregel”, zegt Jeroen Cornelisse, voorzitter van SuReSur. “We willen uiteindelijk er naar toe dat er geen nieuw zwerfafval bijkomt, dat is logisch!” In goede samenwerking zetten de organisaties er samen de schouders onder zodat er een nog groter succes geboekt kan worden dan de eerste maal. Ook is nadrukkelijk de samenwerking met DC Nerkust gezocht en gevonden. Openbaar Groen draagt vanzelfsprekend haar steentje bij en voert het algemene vuil af dat verzameld zal worden. SuReSur gaat zorgdragen voor de afvoer van alle materialen die nog gerecycled kunnen worden naar een recyclingbedrijf.
“Na de Waterkant willen we op zeer korte termijn ook actief worden op Leonsberg”, licht Monique Pool van Green Heritage Fund Suriname toe,”want daar roept de situatie met zwerfafval dat richting de zee verdwijnt ook om stevig ingrijpen…”
Tachtig procent van de vervuiling die in de oceanen belandt, komt van land af en dit afval wordt met name door rivieren in zee gebracht. WWF Guianas stelt daarom voor om dit probleem op nationaal niveau aan te pakken. “Dit is een goed begin maar om het probleem echt aan te pakken zal er in het hele land een verandering moeten plaatsvinden,” zegt Hanneke van Lavieren van WWF Guianas.
De organisatie hoopt deze keer ongeveer honderd vrijwilligers op de been te brengen. Iedereen die mee wil helpen om Suriname schoner te maken kan zich opgeven via www.suresur.org/inschrijven en de organisatie vraagt deelnemers zo veel mogelijk zelf handschoenen en laarzen mee te nemen en een eigen herbruikbare drinkfles of beker. De schoonmaakactie wordt gehouden op zaterdag 28 oktober 2017 van 14:00 tot 17:00uur.

Op zaterdag 23 september heeft de Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) ook deelgenomen aan de autoloze dag in Suriname. En hoewel het een hele feestelijke aangelegenheid was, moet het hoofddoel van deze dag niet uit het oog worden verloren,namelijk; stil staan bij de klimaatsveranderingen en ons gedrag als mens naar het milieu toe.
Met de recente natuurverschijnselen worden we weer keihard met onze neus op de feiten gedrukt, het is nu meer dan ooit tijd voor ons om ons gedrag naar het milieu toe te veranderen. Meer dan ooit tijd dat wij proberen om het milieu te beschermen in plaats van te vernietigen. Wij proberen dit dagelijks te doen door even bewuster om te gaan met ons afval, door dit te scheiden en ervoor te zorgen dat plastic flessen, plastic zakken en aluminium blikken gerecycled worden. U kunt op uw eigen manier ook uw bijdrage leveren aan het gezond houden cq gezond maken van ons milieu.
Natuurlijk hopen wij dat u uw bijdrage ook doet in de vorm van recyclen, zo wordt ons milieu stukken minder belast.

Deze liefde en deze bewustwording hebben wij afgelopen zaterdag geprobeerd over te dragen op de jongeren die aanwezig waren. Dit op een hele leuke en creatieve manier. Natuurlijk leren wij ook van de jongeren en mochten de jongeren van ons hun wijze woorden, hun wensen en hun visie ten aanzien van recyclen vastleggen. Dit deden ze door hun slogans en teksten te verven op een van de recycle bakken. En het resultaat mag er wezen, wat eerst een “saaie verzamelbak” was is veranderd in een mooi kunstwerk. De bak zal komen te staan aan de J.D.Gompertstraat.
U kunt dus langsrijden om het kunstwerk te bewonderen, maar meer nog om uw plastic flessen, aluminium blikken en plastic zakken erin te deponeren.
We hopen dat u net als de jongeren nog meer geïnspireerd zal raken om te recyclen en dat u in de toekomst ook al uw plastic waar in de verzamelbakken bij u in de buurt doet.

Wat is het toch leuk als je leerkrachten hebt die recyclen.
Nog leuker is het als deze leerkrachten op school ook hun leerlingen motiveren om te recyclen.
Deze lieve juf, Gale Molijn-Robles recycled zelf actief en probeert ook haar leerlingen op Mulo Onverwacht bewust te maken van het belang van recyclen. Rond het eind van het vorig schooljaar zijn deze jongeren begonnen met het verzamelen van plastic flessen en het duurde niet lang voor ze zoveel flessen hadden verzameld dat er geen ruimte meer was op school om ze op te bergen.

Weet u wat ze dan deden?
Ze huurden een bus en brachten alle zakken met flessen naar de verzamelbak die het dichts bij hun school was. Dat is pas een mooi klasse uitje en een creatieve manier om jongeren milieu bewust te maken. Thumbs up and super bedankt juf Gale Molijn-Robles
Hopelijk volgen andere leerkrachten het voorbeeld ook.

Zaterdag 16 september 2017 werd er een Clean up the Ocean actie aan de Waterkant georganiseerd. Deze actie was met Green Heritage Fund Suriname en WWF Guianas en uiteraard SuRESur. Vrijwilligers van deze organisaties hebben de schoonmaak georganiseerd om de vervuiling aan te pakken die vanaf het land het milieu in de zee bedreigd. Op een paar meter afstand is er in totaal meer als 150 kg aan plastic en aluminium opgehaald dat allemaal gerecycled zal worden. Verder is er minstens evenveel restafval zoals foam bakjes en meer opgehaald.

De video en foto’s over deze actie hebben op Facebook aardig wat discussies op de gang gebracht en daar zijn we zeer dankbaar voor. Want het is meer als ooit tijd dat wij met z’n allen gaan praten over wat wij met ons milieu doen, en nog belangrijker dat wij met z’n allen in actie komen om ons milieu te beschermen. We beseffen ons dat dit maar een begin is maar we willen mensen bewust maken. Bewust van de vervuiling op land die we naar de zee brengen met alle schade van dien. Bewust van het feit dat het nog niet te laat is. Laat, maar niet té laat om in actie te komen. We hebben veel mensen gesproken en zijn veel aangesproken. Als je dit ook aanspreekt en je bent geschokt door de beelden… Dan zien we je graag de volgende keer!

De organisaties hebben gepland om in oktober de volgende schoonmaak actie te doen. Wilt u ook mee helpen? Registreer dan via deze link. Meer informatie volgt nog via onze site en facebook pagina.
Het is niet te laat, laat ons met z’n allen in actie komen.

Inzamelen in Paramaribo Noord gaat hard

De afgelopen week hebben we een aantal berichten gehad van bewoners in Paramaribo Noord, dat de tonnen vol waren. Er waren ook berichten van deuren die openstonden of zakken naast de tonnen. Wellicht zou men denken dat we zijn vergeten de tonnen op te halen. Maar dat is niet het geval, integendeel. Wij zijn daarom erg trots op de mensen van Paramaribo Noord, jullie hebben de afgelopen weken steeds meer ingezameld en zijn het normale ritme al overschreden. Voortaan moeten wij niet een keer per week maar 2 keer per week langs komen om de tonnen leeg te gooien, want de buurtbewoners beseffen hoe belangrijk het milieu is en recyclen echt. Namens het hele team van SuReSur zeggen wij dus dank, ga vooral zo door. Wij zullen van onze kant de snelheid opvoeren zodat de ophaal uw recycle tempo kan bijhouden. Komt u toch nog een ton tegen die vol is, of waar de deur openstaat of er iets anders te melden is, schroom dan niet om even contact te maken. Tenslotte is het recyclen en schoon houden een taak van ons allen. Aan de andere buurten zeggen wij, kom op guys, ook in andere wijken kunnen wij het tempo opvoeren en laten zien dat we met z’n allen gaan voor een schoon Suriname, met z’n allen netjes recyclen.

Coronie voorkeur voor pilot afval scheiden thuis

Sinds december 2016 zijn er op 5 locaties in Coronie recycle bakken geplaatst. In deze bakken kunnen de bewoners van dit district hun plastic flessen, plastic zakken en aluminium drankblikken in kwijt. Jammer genoeg hebben we over de afgelopen 6 maanden nog niet de gewenste inzet gehad van de bewoners om daadwerkelijk de flessen en blikken in de recycle bakken te doen. Om ervoor te zorgen dat de Stichting SuReSur toch zo effectief mogelijk de bewoners van Coronie milieubewust helpt maken is er in de maand juli 2017 een onderzoek gedaan in dit district.

Het doel van dit onderzoek was om te weten te komen waarom het gebruik van de recycle bakken minder was dan we hadden gehoopt en om te kijken of de bewoners van Coronie bereid waren mee te doen aan een pilot “gescheiden vuilophaal”. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de bewoners nog niet voldoende gemotiveerd zijn om de recycle bakken volop te gebruiken, maar wel mee wilden doen met de pilot.

Als resultaat van het onderzoek heeft de Stichting Support Recycling Suriname een startgroep van 60 huishoudens samengesteld waar de komende 3 maanden de pilot mee wordt gedraaid. Met de start van de pilot vandaag is het de bedoeling dat bij deze huishoudens eenmaal per twee weken hun recyclebaar afval apart wordt opgehaald. De huishoudens zullen actief hun afval gaan scheiden. De recyclebare spullen plaatst men op een speciale dag voor de ophaal aan de straat. Dan wordt het netjes opgehaald en verzameld in het depot van SuReSur in Coronie. Elk deelnemend huishouden heeft een handige kalender ontvangen waarop alle ophaaldagen duidelijk zijn aangegeven.
Eind oktober vindt een evaluatie plaats van de pilot en wordt gekeken of het project in deze vorm door moet gaan en of dit model eventueel ook in andere districten toegepast kan worden. De verwachting is dat dit proefproject een succes gaat worden.

Povere opkomst Coronie

Het team van Support Recycling Suriname was afgelopen vrijdag in Coronie voor een informatie sessie over afval scheiden en recyclen. Jammer genoeg zijn de bewoners van het district niet komen opdagen voor de informatie sessie, alleen de district secretaries mevr. Doorzon en de beheerder van de multi functionele ruimte waren aanwezig. Dit ondanks de stichting in aanloop naar de informatie sessie naar alle scholen is geweest voor het delen van flyers en ook posters heeft geplaatst bij de verschillende winkels in het district. De informatie sessie had als voornaamste doel om samen met de bewoners van Coronie te brainstormen hoe het recyclen in het district te bevorderen. De aantallen aan recyclebaar materiaal die per maand worden opgehaald uit dit district zijn namelijk aan de lage kant vergeleken bij de andere districten. Toch wil de stichting zich blijven inzetten om het recyclen ook in dit district te bevorderen. Daarom zal de stichting de komende periode een huis aan huis onderzoek doen naar de bereidwilligheid van de bewoners van Coronie om mee te doen aan een pilot project “gescheiden huisafval”. Binnen dit project zullen 50 huishoudens in Coronie worden benaderd om hun huisafval te scheiden. Plastic flessen, plastic zakken en aluminium drankblikken zullen dan apart opgehaald worden door SuReSur. Met dit nieuw project hoopt de stichting niet alleen het recyclen in Coronie te bevorderen, maar ook de awareness rondom het recyclen te bevorderen.