Maandelijks archief: december 2016

Meer bestuurlijke controle op sociale buurten

Meer bestuurlijke controle op sociale buurten voor milieuvriendelijk woongenot

Bestuursdiensten in de verschillende woonressorten zouden een behoorlijke bijdrage kunnen leveren met het gecoördineerd toezicht houden op een milieuvriendelijke woonomgeving. Hiervoor zouden vanuit de District- en Resortsraadsleden gerichte activiteiten opgezet kunnen worden. Dit zou in samenwerking kunnen gebeuren met in de woonwijken actieve jongerenverenigingen en buurtorganisaties, zoals de padvinderij. Uit een onderzoek van stichting Support Recycling Suriname (Suresur) blijkt dat van alle ressorten, in Latour overmatig veel afval en zwerfvuil voorkomt en het bewustzijn voor een schoon milieu nog niet goed is doorgedrongen.

Het onderzoek betrof de mate waarin de woonwijken bijdragen aan het ophalen van plastiek verpakkingsmateriaal, zoals flessen en zakken. Latour die al vanaf de start van het project beschikt over de meeste ophaalbakken, gesponsord door Fernandes Bottling, waarin plastic flessen, plastic zakken en aluminium blikken gedeponeerd kunnen worden, scoort het slechts in vergelijking met andere ressorten waar minder bakken zijn geplaatst. Blijkt ook dat woonbeurten die te kampen hebben met aanwezige illegale vuilstortplaatsen, meer afval aantrekken. Glenn Ramdjan en Jeroen Cornelissen van SuReSur, opperen dat hier misschien een nieuwe taak is weggelegd voor de verschillende bestuursdiensten. In het geval van Latour blijkt dat vele erven, de omliggende goten en afvoerkanalen deel zijn geworden van het normale leven. “Dat zou niet zo mogen zijn. Het geeft de buurt een onaantrekkelijk gezicht, maar erger nog, is dit een directe bron voor verschillende ziektebeelden die inderdaad ook in buurten als Latour voorkomen”, zegt Cornelissen.

Dat in Latour iets gedaan moet worden aan de bewustwording, bewijst het feit dat petflessen en ander zwerfvuil met gemak niet in de afvaltonnen en verzamelbakken worden gedeponeerd, maar ernaast of het liefst in de afvoerkanalen worden gegooid. Er is eveneens sprake van een verkeerde mentaliteit hoe om te gaan met initiatieven die door derden worden geboden om het afvalprobleem op te lossen. De geplaatste bakken van de stichting die bedoeld zijn om daarin plasticflessen en aluminiumblikken te deponeren staan er na enkele maanden vernield bij. “Vrijwel alle verzamelbakken staan bloot gesteld aan vandalisme en worden vernield. Je merkt een heel verkeerde mentaliteit bij sommige burgers”, zegt Cornelissen.

Afvalfonds
Suresur heeft nu al langer dan een jaar de ondersteuning van de drankenindustrie om gezamenlijk en gecoördineerd het probleem van verpakkingsmateriaal aan te pakken. De brede ondersteuning van de bedrijven is volgens Ramdjan toe te schrijven aan wat genoemd wordt hun corporate social responsibility en het besef dat er nu eindelijk een begin gemaakt moet worden om de toenemende afvalstroom tegen te gaan. Hiervoor zal het afvalfonds Suriname worden opgezet dat namens het bedrijfsleven, dat verpakkingen op de markt brengt, of producten in verpakkingen importeert, ervoor zal zorgen dat deze verpakking op een milieuvriendelijke manier uit het milieu wordt gehaald.

De stichting Afvalfonds Suriname die op zich een bedrijfsmatige structuur zal hebben zal bij alle huishoudens in Suriname het gescheiden verpakkingsmateriaal ophalen. Het gaat om plastic flessen, aluminium blikken en plastic zakken. Er komen op strategische plekken inzamelbakken waar de burger terecht kan om verpakkingsmateriaal in te dumpen. Dit wordt opgehaald en worden gebracht naar een recyclebedrijf. Dit biedt aan jonge of opkomende ondernemers de mogelijkheid een bedrijf te starten voor het verwerken van het ingeleverd materiaal tot een eindproduct.

De financiering van het fonds zal plaatsvinden middels een verpakkingsheffing die door de producenten en importeurs aan het fonds wordt afgedragen. Uit de berekening van Suresur betekent dit slechts een fractie van de kostprijs verhoging.. Een raad van commissarissen waarin zitting hebben vertegenwoordigers vanuit de branche, niet gouvernementele organisaties en de overheid zal toezicht houden op het fonds. De burger behoeft slechts het verpakkingsmateriaal te scheiden van het algemeen afval, dat in een speciaal daarvoor bestemde zak plaatsen of het deponeren in een van de 925 plekken waar landelijk een inzamelbak staat. Wat in thuis wordt gehouden in zakken wordt volgens de bestaande ophaalroutes door ophaalwagens van het fonds thuis opgehaald.

Dit plan heeft een integrale aanpak. Het is een landelijke inzamelstructuur met afvalscheiding aan de bron. Het is efficiënt in logistiek en inzamelfaciliteiten. Vooraf en tijdens de eerste jaren van dit plan zal een landelijke bewustwordingscampagne op touw worden gezet. De financiering is transparant en gelijkwaardig verdeeld over de producenten en importeurs van het verpakkingsmateriaal.

Om dit plan van het fonds te laten slagen en te garanderen dat alle producenten en importeurs van verpakkingsmateriaal op basis van eigen productie, bijdragen leveren aan het fonds, zal er een speciale wet in het leven groepen moeten worden. De gesprekken met de autoriteiten en belangrijke instanties die hiervoor moeten zorgen zijn al in een ver gevorderd stadium. De volgende stap is de conceptwet aanbieden aan de Nationale assemblee. De politiek is dus de laatste horde die genomen moet worden om dit plan succesvol te laten zijn.

Volgens Ramdjan komt uit dit plan een duurzaamheidsagenda, samengesteld met de overheid die in ieders belang is. Op korte termijn kunnen de plasticzakken die over de toonbank worden afgegeven aan de consument verboden worden in de wet. Alternatief hiervoor zijn duurzame boodschappen tassen die meerdere keren gebruikt kunnen worden. Het afvalfonds zorgt op lange termijn voor financiële en materiele besparing voor de staatskast. Publieke diensten als dat van Openbaar Groen, Regionale ontwikkeling en het ministerie van openbare werken hoeven zich niet in te zetten voor het ophalen van verstopte lozingen. Ook voor de volksgezondheid betekent dit een preventieve aanpak op voorkomende ziektebeelden als gevolg van zwerfafval. In navolging van toenemend internationale milieunormen kunnen ook de zogeheten foambakjes te verbieden omdat hiervoor er ook alternatieven zijn. “Wanneer we met z’n allen als Surinamers bewust zijn van een schone en milieuvriendelijke omgeving hebben we samen gewerkt aan een schoon land en dat kan het toerisme zeker ook ten goede komen”, zegt Ramdjan.

PARAMARIBO – Op donderdag 15 en vrijdag 16 december heeft de launch plaatsing plaatsgevonden van een nieuw onderdeel van het project van de Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur). De stichting plaats sinds 2015 inzamelbakken voor recyclebaar materiaal zoals plastic flessen en aluminium blikken op diverse plekken in Paramaribo. En vanaf deze week ook in Coronie en Nickerie. In ruim anderhalf tijd heeft de organisatie 40 bakken geplaatst waarbij er meer als 50 ton aan materiaal ingezameld wat allemaal ter recycling is aangeboden om als grondstof voor nieuwe producten gebruikt te worden. Het aantal bakken van de organisatie is met de nieuwe impuls van het project uitgebreid naar 70 stuks. De uitbreiding is mede mogelijk gemaakt door een financiële ondersteuning van de United Nations Development Program (UNDP), het Ministerie van Financiën de Europese Unie (EU). Met deze ondersteuning kan de organisatie nu 30 bakken plaatsen die verdeeld worden in o.a. Weg Naar Zee (8 bakken), Coronie (5 bakken) en Nickerie (19 bakken).

Tijdens de toespraken van Jeroen Cornelissen, de secretaris van de Stichting SuReSur en de medewerkers van de districten werd even stilgestaan bij het belang van het werk van de stichting voor het milieu en de districten. De vervuiling door plastic flessen neemt steeds meer de overhand en moet dringend aangepakt worden. Met het project biedt de stichting mensen de mogelijkheid op om een eenvoudige manier, indien ze bereid zijn, hun plastic en aluminium te recyclen en zo uit ons milieu te houden. Ook vertegenwoordigers van UNDP waren aanwezig en benadrukten het belang van het project en het recyclen. Ze gaven aan dat dit project prima past in de strategie van UNDP om klimaatverandering tegen te gaan en de bescherming van ons milieu te bevorderen. Volgens de secretaris van UNDP is de kans van slagen van dit project erg groot in de districten Coronie en Nickerie. Volgens de secretaris is er uit diverse gesprekken met overheidsfunctionarissen en buurtbewoners duidelijk naar voren gekomen dat de bevolking uit deze districten erg gemotiveerd zijn om te starten met het recyclen en dat ze uitkijken naar de mogelijkheid om het daadwerkelijk te doen. “We gaan er dus van uit dat het project ook in deze districten een succes zal worden”, aldus de secretaris van SuReSur, Jeroen Cornelissen, maar zo benadrukt hij verder, ” het is een zaak van de samenleving. Het project kan pas slagen als iedereen zijn schouders eronder zet en we dus samenwerken aan een schoner Suriname”.

Na het officiële gedeelte werden in zowel Coronie en Nickerie de bakken feestelijk in gebruik genomen door de aanwezige medewerkers van de stichting, de districtskantoren en UNDP door allen gezamenlijk een fles in de bak te werpen. De komende week zullen de bakken allemaal op strategische locaties geplaatst worden zodat men kan starten met de inzameling van het recyclebaar materiaal.

De stichting dankt alle sponsoren die tot nu toe een bijdrage hebben geleverd bij het plaatsen van de reeds aanwezige inzamelbakken. Mede door deze sponsoren is Suriname al van minimaal 50 ton plastic verschoont. Enkele van de sponsoren die het project tot heden hebben gedragen zijn Fernandes Bottling Company, Radiologie Kliniek Halfhide & Hofwijk, Consolidated industries Suriname (CIC), Basic One, N.V. Dam, Mines Services Suriname N.V. Traverco Truck & Tire Services N.V., Mirisji Tours, Dabay Medicals, May & Partners, N.V. Ronan Trading en anderen.

PARAMARIBO – Op 15 en 16 december 2016 a.s. zal de launch plaatsvinden in de districten Coronie en Nickerie van het recycle project van Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur). Het recycle project dat in reeds het jaar 2015 gestart is, met de ondersteuning van United Nations Development Programme heeft in Groot Paramaribo op diverse locaties inzamelbakken geplaatst voor recyclebaar materiaal. Deze maand is het de beurt aan de gebieden in het Westen van Suriname. SuReSur biedt met de verzamelbakken een alternatief om plastic flessen en aluminium blikken op een makkelijke manier uit het milieu te houden. Zo heeft de organisatie in een jaar tijd rond de 50 ton aan recyclebaar materiaal ingezameld en ter recycling aangeboden.
In overleg met DC Joeloemsingh zijn locaties in Coronie en Nickerie geïdentificeerd waar de bakken het best geplaatst kunnen worden. Het team van SuReSur heeft met enkele key persons uit beide districten de afgelopen weken intensief gewerkt aan de laatste voorbereiding voor het plaatsen van de bakken. Tijdens de launch zullen de diverse stakeholders van gouvernementale alsook niet- gouvernementele organisaties in hun speech het belang van het project nader toelichten. Na de launch vindt de officiële start van het project plaats middels het plaatsen van enkele plastic flessen in één van de verzamelbakken. In Coronie en Nickerie worden er samen drieëntwintig inzamelbakken geplaatst. Ook Weg naar Zee krijgt zeven bakken om plastic flessen en aluminium blikken uit het milieu te houden.
De stichting SuReSur kan mede dankzij UNDP, de Europese Unie, het Ministerie van Financiën en sponsoren zoals Fernandes Bottling Company N.V. aan het einde van 2016 meer als 70 bakken in Suriname noteren die mensen motiveren om samen en in het bijzonder het plastic flessen problematiek tot het verleden te laten behoren. Na één jaar operationeel te zijn is de stichting trots op het tot nu toe bereikte doel en samen met partners, donoren, de overheid, sponsoren en andere organisaties gaat de organisatie het komend jaar 2017 goed gemotiveerd in.
Informatie Launch
Coronie
Datum: donderdag 15 december 2016
Lokatie: CCC gebouw (Totness)
Tijd: 16:00 uur – 18:00 uur
Nickerie
Datum: vrijdag 16 december 2016
Lokatie: BIC gebouw Nieuw-Nickerie
Tijd: 10:00 uur – 12:00 uur