Sinds vorig jaar kunt u uw plastic flessen, verpakkingen en aluminium blikjes eenvoudig recyclen in Paramaribo. Stichting Support Recycling Suriname plaatst inzamelbakken waar u deze zaken in kunt deponeren. Elke week worden de bakken geleegd en alle verzamelde materialen worden richting recyclingbedrijf afgevoerd.
Wordt er gebruik gemaakt van deze bakken? In nu bijna een jaar tijd is er een ruime 25.000 kilo ingezameld via de bakken oftewel zo’n 750.000 flessen en blikjes. Het aantal bakken is nu 40 in totaal waarvan er in Paramaribo 38 staan, één in Nickerie en de laatste op het strand van Galibi. In Noord (Blauwgrond) staan 12 bakken die wekelijks met rond de 400 tot 500 kilo gevuld worden door mensen die al begonnen zijn met recyclen. Ook Latour heeft twaalf bakken, Welgelegen negen, Weg naar Zee op dit moment één, in de omgeving Zorg en Hoop staan er twee en op Flora ook twee. Er komen er langzamerhand steeds meer inzamelbakken maar de Stichting is afhankelijk van sponsoring zodat de uitbreiding echt bak voor bak gaat.
Waarom recyclen? Waarom niet gewoon weggooien met het huisvuil? De afbraaktijd van een enkele plastic fles bedraagt (vermoedelijk, want zo lang bestaan ze nog niet) rond de 50 tot 100 jaar. Maar: het plastic verdwijnt nooit. Het valt in stukjes uiteen maar echt verdwijnen gebeurt nooit. Die micro stukjes blijven altijd rondzwerven in het milieu, het komt in ons grondwater, onze oceanen en in allerlei dieren terecht die in het water leven. Uiteindelijk eten wij ook dat plastic weer op als we vis eten. In de afgelopen tien jaar hebben we wereldwijd meer plastic geproduceerd als in de vijftig jaar ervoor. Als de vervuiling van de oceanen in dit tempo doorgaat, drijft er meer plastic in de oceanen in 2050 dan er vissen in zwemmen.
Als u uw fles in de bak van SuReSur doet dan komt hij goed terecht. Bij het recyclingbedrijf wordt het verwerkt en verscheept naar buitenlandse afnemers die het als grondstof gebruiken bijvoorbeeld in de textielindustrie. Er zit dus ook een econmische waarde in alle zaken die gerecycled kunnen worden.
U kunt dus eenvoudig beginnen met recyclen, zet uw plastic flessen apart en breng ze wanneer u gaat winkelen naar één van de bakken van Support Recycling Suriname.
Binnnenkort gaat u meer horen over de plannen om Afvalfonds Suriname op te starten. Deze organisatie gaat in de toekomst ook bij u aan huis (in het hele land) het plastic afval ophalen en u komt de bakken op veel meer plaatsen tegen dan nu. De kosten voor dit hele systeem zullen gedragen worden door het bedrijfsleven dat verpakkingen op de markt brengt.
Wilt u SuReSur sponsoren of kent u een bedrijf die dit wil doen, mail dan met info@suresur.org of bel 8895178 / 7113929
Maandelijks archief: juli 2012
Why recycle 2016
WHY RECYCLE? daagt jongeren uit
Omdat beelden duidelijker spreken dan woorden daagt Stichting Support Recycling Suriname alle jongeren tot 25 jaar uit om met een pakkende video antwoord te geven op de vraag “Why Recycle?”
Van 26 februari tot 31 maart 2016 kunnen video’s ingezonden worden naar de organisatie. Om de creativiteit nog verder te stimuleren is er een hoofdprijs uitgeloofd van SRD 1000 voor de winnaar.Stichting SuReSur plaatst sinds vorig jaar op diverse plekken in de stad verzamelbakken voor plastic flessen en aluminium blikjes. Er staan er nu 35 in totaal en elke maand komen er wel een paar bakken bij. In totaal is er met dit doorlopende project al een ruime 15 ton plastic materiaal opgehaald dat rechtstreeks naar de recycling is afgevoerd.
Om meer bekendheid aan haar werk te geven vooral onder jongeren heeft de Stichting de video contest uitgeschreven. De winnende video krijgt uiteindelijk veel publiciteit op de Facebookpagina van de stichting en zal ook op diverse andere plaatsen te zien zijn en naar verwachting ook op TV uitgezonden worden. De spotjes mogen maximaal 45 seconden duren. Omdat social media zoals Facebook sterk gericht zijn op ‘likes’ zal er ook een People’s Choice Award zijn waarbij de Top 5 video met de meeste likes er ook met een mooie prijs vandoor gaat.
Volgens de organisatie schuilt de kracht van deze contest erin dat jongeren zelf het beste hun boodschap naar andere jongeren onder woorden en in beeld kunnen brengen. Jeugd Parlementarier Zenani van Throo is als ambassadrice aan deze actie verbonden. Zij maakt zich ook sterk voor een schoner milieu en draagt recycling een warm hart toe. Alle informatie over de video contest (zoals de spelregels en hoe je je video kan inzenden) is te vinden via de Facebook pagina van Support Recycling Suriname (www.facebook.com/SuReSur597)