In Welgelegen  en Weg naar Zee staan sinds vrijdag 9 oktober vier nieuwe verzamelbakken voor plastic flessen en aluminium blikjes. Stichting Support Recycling Suriname plaatst deze bakken als onderdeel van hun project om Suriname schoon te krijgen. Na Blauwgrond en Latour zijn deze twee ressorts de volgende die aan de beurt zijn om voorzien te worden van de inmiddels redelijk bekende groene bakken. Districtscommissaris Nerkust nam de eerste bak in gebruik onder belangstelling van pers en bestuursopzichters van de beide ressorts.

De Stichting is afhankelijk van sponsoring door het bedrijfsleven voor het realiseren van haar doelen. Secretaris Jeroen Cornelisse licht toe: “Veel bedrijven hikken op dit moment tegen de kosten aan maar ondersteunen wel ons doel. We hebben daarom meerdere sponsormogelijkheden, ook voor bedrijven die een wat kleiner budget hebben. Wij willen heel hard gaan en het liefst elke week nieuwe bakken plaatsen! We zijn echter blij met elke sponsor en plaatsen ze bak voor bak, ressort voor ressort…”

Het uiteindelijke doel is om in totaal 450 bakken te plaatsen door heel Suriname. Alle flesjes en blikjes die verzameld worden gaan naar AmReCo (Amazona Recycling Company) die ze professioneel verwerkt in haar recycling faciliteit aan Highway. Hier wordt alle plastic met de hand gesorteerd en in een grote pers tot balen geperst. Daarna exporteert AmReCo de balen plastic naar Europa en China waar het hergebruikt wordt als grondstof voor nieuwe producten. Het kan dus zomaar zijn dat u een sportschoen koopt die grotendeels gemaakt is van onze eigen Surinaamse pet flesjes!

Nadat in juni de eerste bakken geplaatst zijn vormt er zich inmiddels een aardig beeld van het succes van het project. Wekelijks worden er rond de 15.000 plastic flessen opgehaald in twee ressorts. Daar komen nu dus Welgelegen en Weg naar Zee bij. “We zijn erg benieuwd hoe het gaat lopen”, zegt Cornelisse.  “We kregen veel verzoeken vanuit Kwatta voor bakken dus we rekenen op de bewoners daar. Zodra er wat eerste cijfers bekend zijn dan publiceren we dat op onze Facebookpagina!”