Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) is al in ruim 5 districten in de kustvlakte bezig met het promoten van recyclen. Dit doet ze door in de verschillende wijken verzamelbakken te plaatsen waar de mensen hun plastic flessen, plastic tassen en aluminium drankblikken kunnen deponeren. Natuurlijk worden niet alleen de bakken geplaatst, maar wordt ook geprobeerd zoveel als mogelijk de awareness rondom recyclen op gang te brengen. De komende periode gaat de stichting haar activiteiten uitbreiden naar het Boven Suriname gebied in het district Sipaliwini. Mede door financiële ondersteuning van WWF zal SuReSur in 9 dorpen starten met het inzamelen van plastic flessen, plastic zakken en aluminium drankblikken.

Voor de start van het project heeft de stichting reeds gesprekken gehad met de kapiteins van de dorpen, de bestuursopzichters , medewerkers en Districts-Secretarissen van het Districts Commissariaat en met andere locale NGo’s en CBO’s uit dit gebied. In de laatste groep zitten met name de organisaties Limbo Teego , Stichting Liembo Liembo, de R. Dobru Stichting en enkele enthousiaste milieubewuste mensen uit de verschillende dorpen die het project gaan coördineren in hun dorpen.

De afgelopen week zijn er op de scholen in de 9 dorpen waarbinnen dit project uitgevoerd zal worden open inzamelbakken geplaatst voor het inzamelen van plastic flessen en aluminium blikken. Ook is er bij elke inzamel bak een handpers geplaatst voor het verkleinen van de plastic flessen en aluminium blikken, waardoor transport van het dorp naar Atjoni efficiënter zal geschieden. Op Atjoni is er een tijdelijke opslag plaats aangeboden door Stg. Liembo Liembo van de familie Jeroe. Door het gebruiken van deze tijdelijke opslag plaats kan de transport naar een recyclingbedrijf in Paramaribo beter gecoördineerd worden.

Bij het plaatsen van de inzamelbakken was het enthousiasme bij de leerlingen en leerkrachten zeer groot. Ter plekke is er door de stichting SuReSur een korte uiteenzetting gegeven over het project, de faciliteiten en werd de handpers gedemonstreerd. Op 11 en 12 mei zullen er trainingen worden gegeven aan de aan de leerkrachten van de diverse scholen in de dorpen. Ook zullen de coördinatoren van de dorpen waar er een inzamel bak staat getraind worden door SuReSur, zodat zij zelf de voorlichting kunnen geven aan de bewoners van hun dorp.

De 9 dorpen die meedoen aan dit project zijn:

  • Pamboko
  • Gingiston
  • Amakakondre
  • Abenaston
  • Kaajapati
  • Jaw Jaw
  • Njun Aurora
  • Botopassi
  • Pokigron

Meer informatie over dit nieuwste project van de Stichting Support Recycling Suriname vindt u op haar Facebookpagina. Onze dank gaat uit naar de directie van Hotel Botopassie voor het verzorgen van het verblijf!